Kuom baigsis sarmatų-votų karas?

2009-07-10

Čiaumuolis seka sarmatų pėdsakais (I dalis)

Gerbiamas skaitytojas, ko gero, ne kartą yra pastebėjęs, jog šen bei ten užusienyje jaučiasi ne ką prasčiau nei namie, ten aptinka širdžiai artimų pavadinimų ir ne tik. Būtent šiais mįslingais toponimų, hidronimų ir kitų nimų išmargintais takais ir takeliais bandysiu patraukti į paiešką, kurioje suklupo ne vienas Sarmatuvos tyrėjas - į sarmatų ištakų bei jų didvalstybės ribų paiešką.
Savo paiešką pradėsiu visai čia pat - Etiopijoje. Istorikai mano, jog čia, įtakota semitų saabėjų kultūros, atsirado etiopiškoji civilizacija. Tačiau, ar tikrai tai buvo semitai? Žmonės, save vadinę panašiais vardais, nuo senų senovės buvo nusėdę ir mūsų kraštuose: tai ir sembai, ir samogitai, ir samiai (dar žinomi labiau išsilavinusiam, kaip zamiai, arba ziemiai, taigi, beveik žiemiai, kas mūsiškai reiškia "šiaurė") ir dar daugel kitų. Vadinasi, būtent etiopijoje kūręsi žmonės, paveikti senųjų sarmatų pietinių genčių, turėjo palikti tam tikrų sarmatizmų.
Ir iš ties, nesunkiai juos aptinkame: tai tokie miestai, kaip kad Goba (Guba, Guoba?), Negele (Negilė, Negėlė?), Aksum (Auksumas, Apkasumas, Atkasimas?) ir netgi pati sostinė Adis Abeba (atmetus "A", kurį pridėjo vėlesni istorijos klastotojai, ir sugrąžinus tai, ką iškraipė laikas, lieka "Užuobėga" - grynai mūsiškas pavadinimas). Negana to, ko verti stulbinančiai panašūs į mūsiškius hidronimai Omo, Avaš ir Šabelė (plg. Ūla, Atvašynas, Šešupė)?
Negana šių akivaizdžių ženklų, esama aibė materialinės kultūros reliktų, kuriuose aiškiai parodoma, kas tokie čia gyveno, kariavo ar net prekiavo. Pažvelkite į kairę: ar tik ne charakteringi sarmatų kariai pavaizduoti šaudantys lankais ir jojantys savo taip pamėgtais sarmagetužiukų veislės žirgais? O dešinėje, nors ir vaizduojant italų-abisinų antrąjį karą, ar tik ne sarmatų totemas Vytis vaizduojamas virš mūšio lauko? Žinoma, kad tai jie, tačiau istorikai išlieka akli neparankioms tiesoms, griaunančioms jų kortų namelį, vadinamą "teorijomis, paremtomis logika ir įrodymais". Va jums įrodymai, gerbiami teoretikai!
Šį kartą čia ir užbaigsiu savo kelionę, nes dar labiau gilintis į sarmatų pėdsakus Etiopijoje (eiti-joti-ja?) būtų viso gyvenimo darbas. Palieku jums, gerbiamieji entuziastai ir plataus požiūrio žmonės, patiems vertinti šias išvadas ir eiti tolyn Eitijotijos, pietinės sarmatų markos, keliais, o pats su jumis susitiksiu jau kitoje, dar netikėtesnėje vietovėje.

Čiaumuolis
Vilnius 2009

5 komentarai:

  1. Sramagėtužis
    Pagal sarmatų tradiciją iš pasitenkinimo ploju jums savo sarmata į pilva!

    Tuo pačiu noriu prisidėti prie jūsų kilnaus darbo apžvelgdamas mūsų gimtosios Sarmatijos pietines sienas.
    Manau nieks nesuabėjos, kad TianŠanio kalnyno pavadinimas sarmataiškas. Tai vaizdingas ir gyvas žodis sakantis, kad nuo tų kalnų matosi Ir Ten Ir Šen = TenŠen. Argi nenuostabu-nuostabu, argi ne sarmata-sarmata. Kitas nuostabus toponimas, bėje nukentėjęs nuo istorijos klastotojų yra ne kas kitas o Almaata, šio miesto pavadinimas vienareikšmiškai buvo Sarmaata. Toliau nenuginčijamas Mūsų miestas yra Dušanbe. Šį toponimą sudaro du lietuviški žodžiai-Dūšia ir Aibė tai vaizdingas pasakymas apiė šio miesto kadaise buvusį svetingumą Dūšios Aibė-plati-didelė dūšia-svetinga dvasia.
    Kalbant apie svetingumą, iškarto prisimeni nuostabų kurortą ir miestą Soči, nu kas paneigs, kad tai tiesiog žodis Sočiai-Šis toponimas nusako kadais klestėjusį, visko pertekusį prekybos ir sarmatų kultūros miestą. Dar paminėsiu kelis sarmatų centrus: Taškent-taškytis, pliuškentis; Ašchabad-ožkų badas; Ankara -Ankarius-Inkarius-inkaras-uostas(pagal Šeimį 2008)ir dar daugybė kitų mųsų Sarmatuvos paliudijimų.

    Sarmatuva?-Va!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atleiskit kolegos, rytines sienas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai malonu, kad esama apsiskaičiusių ir mąslių žmonių kaip jūs, kolega! Kviečiu jus prisijungti prie mūsų misijos, ir, jei tik turėsite noro ir laiko, parašyti kokį straipsnelį kitą - juk kuo daugiau tyrėjų, tuo greičiau sklaidosi nežinios ir melo ūkai. Jei tik nuspręsite TAI padaryti, tarstelėkite žodelį, aš kaip mat su jumis susitiksiu kokiame pieno bare ar šiaip kur prie kefyro stiklinės, rimtesnei mokslinei diskusijai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Prašyčiau! Kodėl buvo pamirštas garsus Sarmatuvos regionas Katmandu (http://lt.wikipedia.org/wiki/Katmandu). Akivaizdi toponimo kilmė: "O kad man taip du..." "kad man du..." Akivaizdu, kad pirmieji Sarmatuvos gyventojai pamatę didį kalną Everestą užsinorėdavo dviejų tokių asmeniškai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. sveiki visi kolegos bet noriu suzinoti gal as ir neesu apsiskaites bet turiu klausika ar galejo sarmatai buti musu proteveis o sarmatu rastas musu rastu pirmuoju su atsakimu man galite parasiti i gmaila arturas505@gmail.com lauksiu atsakimo

    AtsakytiPanaikinti

Kur glūdi pamiršta Sarmatuvos sostinė?

Kuris iš šių Sarmatuvos tyrėjų jums labiausiai imponuoja?