Kuom baigsis sarmatų-votų karas?

2009-07-09

Vedamasis straipsnis

Šiandien dažnai girdime linksniuojant tūkstantmetį. Tačiau, ar iš tiesų taip? O jei ne, tai kaip? Lietuvai išsilaisvinus iš paskutinės okupacijos gniaužtų, šiek tiek išsilaisvino ir žmonių protai. Tai leido kai kuriems, mažiau akademinės dogmatikos sukaustytiems, smalsesniems žmonėms pažvelgti giliau, tarytum akylam inkliuzų stebėtojui, ar kruopščiam botanikui. Tie primestų stereotipų neapakinti stebėtojai iš karto įžvelgė begales nesutapimų, loginių disonansų teorijose, ilgai mus laikiusiose nežinios tamsoje.
Tačiau, kaip dažnai būna, nepažintų dalykų tyrinėtojai juda skirtingomis kryptimis, painiojasi savo pačių dogmose, kurių taip sunku atsisakyti (!). Tai sukelia įspūdį, kad nagrinėjamas dalykas nėra tvirtos mokslinės išvados, o tik mėgėjiškos spėlionės.
Mūsų, kaip sąmoningų ir nepriklausomų ekspertų komandos misija, kurią mums iškėlė nūdienos sunki mokslinės visuomenės padėtis, yra šiame dienoraštyje provokuojančiais publicistiniais straipsniais sutelkti visus plataus požiūrio tyrėjus atvirai diskusijai, nušviesti neatsakytus klausimus ir, neslėpkime to, nukapoti stereotipų hidros galvas.

Visšvirkštys ir Čiaumuolis
Vilnius 2009

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Kur glūdi pamiršta Sarmatuvos sostinė?

Kuris iš šių Sarmatuvos tyrėjų jums labiausiai imponuoja?